Gondolat

Döntsön a minőség mellett és az hosszabb távon sokkal kevesebbe fog kerülni Önnek!

Hogyan szaunázzunk?

Kedves Szaunabarát!

A mai rohanó életünkben az egyik legfontosabb feladat egészségünk megőrzése, testünk, lelkünk, szellemünk ápolása. A szauna használata az északi népeknél évezredes múltra tekint vissza. Az idő múlásával a szauna megjelenési formája számos változáson ment keresztül. Az ősi gödör szaunától a mai kor szaunakabinjainak kialakulásáig eltelt hosszú idő alatt a szauna megőrizte szerepét. A szauna - amely egyesíti a hőlégfürdő és a gőzfürdő jótékony hatásait - szinte az egész világon elterjedt.

A szauna rendszeres használata a tudomány által is már többször bizonyított stresszoldó, immunrendszer erősítő, anyagcsere folyamatokat javító, bőr feszességét növelő stb. hatásain kívül egy új életminőséget, testet, lelket, szellemet erősítő, felfrissítő kikapcsolódást jelent.

Szaunázás hagyományos szaunában

Hagyományos szauna használatára szánjunk egy-másfél órát, hisz a kívánt hatást csak az egyes fázisok többszöri ismétlésével érhetjük el.

1.

Szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le és töröljük szárazra magunkat. Azért kell lezuhanyozni, hogy kitisztuljanak a bőr pórusai. A szárazra törlésre pedig azért van szükség, hogy ne befolyásoljuk nagy mértékben a szauna páratartalmát.

2.


A kabinban ülve vagy fekve relaxáljunk 5-15 percig (kinek mennyi esik jól), természetesen meztelenül. Ha a helyi etikett nem teszi lehetővé a meztelen szaunázást, lehetőleg kerüljük a műszálas anyagok használatát, mert azok lefolytják a bőrfelület szabad szellőzését. Tekerjük magunkat inkább frottír fürdőlepedőbe! Lelkiállapotunknak megfelelően hallgathatunk zenét, élvezhetjük a kabin színes fényeit és magunkba fogadhatjuk az aromaterápia illatait.

3.

Szaunázás közben néha locsoljunk vizet a kövekre. A vízbe tehetünk néhány csepp aroma-olajat.

4.

Szaunázás után hűtsük le magunkat zuhanyzással vagy merülődézsában (hideg vízzel), hogy leadjunk egy kicsit a belső hőből. Ismételjük meg néhányszor a 2-3-4 pontokat. Legvégül langyos vízben fokozatosan lehűlve zuhanyozzunk.

5.

Utána lehetőleg szabad levegőn pihenjünk, lazítsunk. Fogyasszunk gyümölcslevet, ásványvizet vagy egyéb folyadékot.

6.

Végül masszázs vagy szolárium használatával tegyük élvezetesebbé a teljes felfrissülési folyamatot.

Szaunázás infraszaunában

Infraszauna használatára szánjunk 30-40 percet. A toxikus anyagok (pl.: ólom, dioxin, kadmium, nikkel, réz, nátrium) vízben nem, csak a testzsírokban oldódnak. Ezért ezen anyagok a hagyományos szaunában vagy thermálfürdőben verejtékmirigyeken keresztül szervezetünkből nem tudnak eltávozni, nem ürülnek ki. Orvosi kutatások eredményei bizonyítják, hogy a normál szaunában az izzadás 97%-a vízből áll. Infraszaunában ez csak 80%, míg a többi 20% összetétele: zsír, koleszterin, zsírban oldódó nehézfémek és savak.

1.

Szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le és töröljük szárazra magunkat.

2.

A kabin hőmérséklete 30-60 °C. Relaxáljunk 30-40 percig (akár zene, fényterápia használatával)!

3.

Végül fokozatosan hűtsük le magunkat langyos vízzel kezdve!