Gondolat

Döntsön a minőség mellett és az hosszabb távon sokkal kevesebbe fog kerülni Önnek!

Az infravörös sugárzás

1. Bevezető az infrasugárzás tudományába

A Nap a földi élet nélkülözhetetlen eleme. Energiáját sugárzás útján juttatja el a Földre. Mint hatalmas, kimeríthetetlen energiaforrás biztosítja a földi élet két legfontosabb elemét, a napfényt és a nap melegét számunkra.

A Nap belsejében zajló folyamatok - a nagy forróság és nyomás - hatására a jelenlévő hidrogéngáz atomjai négyesével egyesülnek - összekötődnek. Hélium gázzá illetve un. napenergiává, sugárzássá alakulnak. A kibocsátott sugárzásnak - energiának csak egy része éri el a Földet, a többit elnyeli az atmoszféra. A sugárzásnak alapvetően kétféle fizikai jellemzője van: hullámhossza és frekvenciája.

Az infravörös sugarak továbbítják a nap melegét a Földre. Az infravörös sugárzás szinte energiaveszteség nélkül haladhat át a levegőn és minden útjába kerülő tárgyat felmelegít. Jó példa erre az, hogy a nyári napsütéses időben a felhők árnyékában hideg-érzetünk támad, miközben a levegő hőmérséklete nem változik, mivel az infravörös sugárzás - a felhő miatt - nem ér el bennünket.

2. Az infravörös sugárzás hatása az emberi szervezetre

A hő az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Az emberi test átlagosan 36,5°C-s hőmérsékletű. További melegítése akárcsak 1-2 fokkal is rendkívül jótékony hatással van. A vérellátás fokozódik. Az anyagcsere és a kiválasztási folyamatok felgyorsulása következtében megnő a szervezet izzadása, s ezáltal a salakmentesítése, csökken a túlzott savasodás. A test melegének növekedése mozgósítja a fehérvérsejteket, védekező anyagokat és mechanizmusokat, az immunrendszer aktivizálódik, a védelmező és öngyógyító erők növekednek.

A meleg gyógyító hatását az emberiség már évszázadokkal ezelőtt felismerte. Eleinte felforrósított követ, téglát, különböző agyagtárgyakat, majd később elektromos fűtőpárnát, stb. használtak melegítő eszközként. Reuma, köszvény, isiász által okozott fájdalmak csökkentésére illetve gyógyítására is a jótékony hatású meleget alkalmazták és alkalmazzák ma is.

Minden test, mely hőt sugároz - legyen az élő szervezet vagy mesterségesen előállított valamely hőforrás - azt infravörös sugárzással teszi. Azonban a különböző testek különböző hullámhosszon közvetítik az általuk termelt hőt. Az emberi szervezet is hőt termel és ezt környezete felé ki is sugározza. Az emberi test hőkibocsátása 8-11 µm hullámhosszon történik! Ezt nevezzük az emberi szervezet saját sugárzásának vagy érlelő fénysugárnak is. Kínai túdósok, az USA-ban a NASA kutatói ill. kutatásaik eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy az emberi szervezet számára gyógyászati szempontból a 8-11 µm-es hullámhosszú infravörös sugárzás a leghatékonyabb.

Ez a láthatatlan sugárzás mélyen behatol az emberi testbe, ott elnyelődik és jótékony hőhatást idéz elő, melynek következményeként megnövekszik a szívverés és a pulzusszám, aktivizálódik az emberi szervezet "hűtőrendszere" és elkezdődik az izzadás. Az emberi szervezetnek kb. 1/2 liter izzadság előállításához 300 kcal elégetése szükséges. Ez az energiamennyiség kb. 3,5-5 km táv lefutása során használódik el.

Gyaloglás: 200 kcal/ó
Futás, kocogás: 400 kcal/ó
Kerékpározás: 300 kcal/ó
Tenisz: 330 kcal/ó
Squash: 680 kcal/ó
Úszás: 400 kcal/ó
Evezés: 800 kcal/ó

Orvosi kutatások, természetgyógyászok bizonyítják, ahhoz, hogy fittek maradjunk, nem feltétlenül kell valamilyen sportot űzni. Ez különben is nehéz lenne idősebb korban vagy ízületi, hát, derékfájdalmakkal küszködő ember számára. A fittség és a jó közérzet, az egészséges fizikai állapot heti plusz 1000 kcal elégetésével is elérhető, függetlenül attól, hogy ez milyen módon következik be.

3. Infravörös sugárzás a gyógyításban

Mai modern korunkban a hő gyógyító hatását a gyógyászatban, természetgyó-gyászatban, népi gyógyászatban rendkívül elterjedten alkalmazzák. A hagyományos gyógymódoknál a hőt legeredményesebben reumatikus jellegű panaszok, izom- és izületi betegségek kezelésére, gerinctáji fájdalmak (hát- és derékfájás, lumbágó, isiász, Bechterev-kór, nyakmerevedés), izületi elváltozások, izom-merevség , csípő- és térdizületi panaszok, megfázásos és allergiás tünetek, nátha, melléküreg és egyéb gyulladások, légúti megbetegedések, hörgőasztma, krónikus höröghurut kezelésére lehet használni.

A természetgyógyászatban pedig a hő az emberi szervezet salakmentesítésében, méregtelenítésében játszik iemelkedő szerepet. A szervezet méregtelenítése folytán csökkennek a mozgásszervek, izmok, ínszalagok, kötőszövetek fájdalmas elváltozásai. A hő hatására csökken az emberi szervezet elsalakosodása és ezzel együtt az életkor növekedésével egyre gyakoribbá váló, krónikus megbetegedések esélye is.

4. Mesterségesen előállított infravörös sugárzás és annak hatásai, tulajdonságai

A természetes Napból jövő, valamint a mesterségesen előállított infravörös sugárzás fajtái, jellemzői azonosak. Azonban a természetes és mesterséges sugárzás között mégis csak óriási különbségek vannak. Ugyanis, míg a természetes sugárzás hullámhossza, energia tartalma, "használati ideje" nem befolyásolható - csak nappal élvezhető -, addig a mesterséges sugárzás hullámhossza, energiatartalma, használata az alkalmazott technikai eszközöktől és az elérendő céltól függ.

Infrasugárzó elemeket elsősorban ipari célokra, szilárd tárgyak felületi felmelegítésére, szárítási feladatokra fejlesztettek ki. Ezen ipari sugárzók alapvető jellemzői a magas felületi hőmérséklet (400-800-1800°C). Hullámhosszuk 1,6-3,9 µm között van, míg energiasűrűségük a sugárzó felületen 1,2-7,5 W/cm2.

Az infrasugárzás egyik általános jellemzője, hogy a sugárzás hatása a távolság négyzetével egyenes arányban gyengül. Azaz a besugárzott test minél távolabb van a sugárzás forrásától, a sugárzás hatása annál gyengébb. A másik ilyen jellemzője, hogy az infrasugarak a levegőt nem, csak az általuk ért tárgyakat melegítik fel. Az infrasugárzás egy része a besugárzott testben a test tulajdonságaitól függően elnyelődik, hővé alakul, többi része pedig vissazverődik illetve a testen keresztül továbbhalad.

A sugárzás hullámhossza könnyen kiszámítható a Wien-féle sugárzási törvénnyel, ha ismerjük a sugárzótest felületének hőmérsékletét. Eszerint a sugárzás hullámhossza:

Például az emberi test átlagos hőfoka 36,5°C, így az általa kibocsátott sugárzás hullámhossza:

A távol-keleten és az USA-ban folytatott kutatások, technikai fejlesztések eredményeként mára létrejöttek azok az infrasugárzó elemek, amelyek a gyógyászatban, természetgyógyászatban, szépségápolásban általánosan, káros hatások nélkül, magas hatásfokkal alkalmazhatók. Ezen sugárzók általános jellemzői az alacsony felületi hőmérséklet (60-120°C) és a hosszúhullámú (2-25 µm) infravörös sugárzás.

Ezen infravörös sugarak láthatatlan fényűek és teljes mértékben elnyelődnek az emberi szervezetben. Mélyen a bőr alá hatolnak, ahol hőenergiává alakulva a véráram útján gyorsan eloszlanak az egész testben, melynek hatására kellemes melegérzet támad.

Ilyen infrasugárzó az OZSP infrapanel, melyet kizárólag az emberi szervezet "melegítésére" fejlesztettek ki. A nagy felülete miatt a sugárzás térbeli eloszlása teljesen egyenletes. Felülethőfoka 80-100°C, sugárzás hullámhossza 7-10 µm, mely azonos az emberi szervezet saját sugárzási hullámhosszával.